Bevalling

We kijken allemaal enorm uit naar de geboorte van het kindje, maar de bevalling is natuurlijk ook erg spannend. Een goede voorbereiding neemt wellicht al wat zenuwen bij jullie weg.

Als de zwangerschap normaal verloopt, mag je vanaf 37 weken tot 42 weken zelf kiezen waar je wilt bevallen, thuis of in het ziekenhuis. Daar waar je jezelf het prettigst bij voelt. In beide gevallen begeleiden wij als verloskundigen de bevalling. Wij proberen rekening te houden met al je wensen ten aanzien van de bevalling.

Bij 36 weken zwangerschap bespreken wij op het spreekuur wanneer je moet bellen als je gaat bevallen, wat je kunt verwachten en wat je allemaal klaar moet hebben voor de bevalling.

Je hebt in ieder geval een kraampakket van je zorgverzekeraar nodig, je bed moet op klossen staan (verhoogd zijn tot 80cm, ook als je in het ziekenhuis wilt gaan bevallen!). Zet voor de zekerheid een tasje voor het ziekenhuis klaar (met hierin je zwangerschapskaart, fototoestel, toiletspullen, kleertjes voor de baby, kleren voor jezelf en de maxicosi).

Als je graag thuis in je eigen omgeving wil bevallen, dan komt een kraamverzorgster van het kraamcentrum waar je je hebt aangemeld ons assisteren. Buiten de spullen die eerder genoemd zijn, heb je verder niets nodig. Wij nemen alles mee.

Als je graag in het ziekenhuis wil bevallen, kan dit poliklinisch. Dat houdt in dat je een verloskamer in het ziekenhuis "huurt" en dat een van ons de bevalling zal begeleiden, geassisteerd door een verpleegkundige van het ziekenhuis. Gaat alles goed bij de bevalling met jou en de baby, dan mag je 2 uur na de bevalling weer naar huis. Wel is het verstandig om van te voren in je polis van je zorgverzekeraar na te kijken of je hiervoor verzekerd bent.