Echoscopie

Gedurende de zwangerschap zullen er meerdere echo’s gemaakt worden. Hieronder bespreken we welke echo’s je kan verwachten tijdens de zwangerschap:

Vroege echo

De vroege oftewel eerste echo zal tijdens de intake gemaakt worden. Deze echo is bedoelt om vast te stellen of er sprake is van een goede zwangerschap conform de termijn. Er wordt beoordeeld of de zwangerschap in de baarmoeder zit, of er sprake is van goede hartactie bij het vruchtje en of er sprake is van een eenling of meerlingzwangerschap. Deze echo kan inwendig of uitwendig gemaakt worden. Dit is afhankelijk van hoe ver je bent.

Termijnecho

Tussen de 10 en 12 weken stellen we de uitgerekende datum en de zwangerschapsduur vast middels een termijnecho. Het kindje wordt gemeten van hoofd tot stuit. Dit is de meest betrouwbare periode in de zwangerschap om de uitgerekende datum vast te stellen.

Groeiecho

Tijdens de zwangerschapscontroles beoordelen we de groei van de baby. Wanneer we twijfelen over de groei van het kindje zullen we een groeiecho afspreken. Er worden dan verschillende metingen bij het kindje gedaan (hoofdomtrek, BPD, buikomtrek en lengte bovenbeen). Deze echo wordt alleen gemaakt indien er een indicatie is.

Liggingsecho

Rondom de zwangerschapstermijn van 36 weken maken we een liggingsecho. Bij deze echo beoordelen we hoe het kindje ligt. We willen graag dat het kindje voor de bevalling in hoofdligging ligt.